Posted on Posted in Indian Polity

Dear students, Here our team share important Teaching Methodology/Teaching aptitude Questions. Which is highly important for point of DSSSB PRT, TGT, PGT  EXAM.


1. Emotional Adjustment of students is effective in-
(A) Personality formation (B) Class-teaching
(C) Discipline (D) All of the above

2. Black-board can be included in which group/category of teaching-aids ?
(A) Audio-aids (B) Visual•aids
(C) Audio-visual aids (D) None of the above

3. Which of the following is related with teaching skill ?
(A) Black-board writing (B) Solving questions
(C) Asking questions (D) All the above

4. Students who ask questions in the class should be-
(A) Advised to meet the teacher after the class (B) Encouraged to participate in the discussion in the class
(C) Encouraged to continue asking questions (D) Encouraged to search answers independently

5. At authoritarian level teaching is••••••••
(A) Teacher centered (B) Child—centered
(C) Headmaster centered (D) Experience based

6. Who developed the interaction analysis category system in education for increasing the teacher effectiveness
(A) Flander (B) Rayon
(C) Amidon and Simon (D) Richard Over

7. One of the important theory of moral development has been proposed by——
(A) Laurence Kohlberg (B) Erik Fromm
(C) Daniel Coleman (D) Benjamin Bloom

8. Character is developed by-
(A) Will-power (B) Conduct and behavior
(C) Morality (D) All of the above

9. Which of the following is not a level of teaching learning ?
(A) Differentiation level (B) Memory level
(C) Reflective level (D) Understanding level

10. NUEPA is mainly concerned with-
(A) Educational Supervision (B) Educational Unity
(C) Educational Planning (D) Educational Evaluation

11. The name of Yashpal Committee Report (1993) is-
(A) l.C.T. in Teacher education (B) Learning without Burden
(C) Learning through Broad-casting (D) None of the above

12. The Father of Psychoanalysis is-
(A) Erik H. Erikson (B) ]ean Piaget
(C) Jerorne S. Bruner (D) Sigmund Freud

13. ln pedagogy computer is used-
(A) To motivate the learner (B) To provide feedback
(C) To interact with the learner (D) For all the above

14. Which of the following is die brain of the computer ?
(A) Prograrnme (B) Central processing unit
(C) Memory (D) Hard Disc

15. Spare the rod —- spoil the child. This assumption is related to that type of discipline which has been advocated-
(A) By naturalist philosophy (B) By pragmatist philosophy
(C) In Victorian Era (D) ln Democratic Era

16. The concept of school complex was first executed in-
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Bihar (D) Rajasthan

17. The proponent of the Cognitive Theory of teaching is-
(A) N. L. Gage (B) Shiv Kumar Mitra
(C) B. F. Skiner (D) McDonald

18, Instruction medium affects the absence and escape from class teaching-
(A) Agreed (B) Indefinite
(C) Disagreed (D) None of the above

19, The determinant of teaching skill training is-
(A) Components (B) Pupil-teacher
(C) Supervisor (D) Headmaster

20. For a good communication ..,…… is requried.
(A) Clarity of thought (B) Dramatic Presentation
(C) Speaking in a mild tone (D) Speaking without pause

21. Which of the following is an approach to educational planning ? .
(A) Man-power approach (B) Social Demand approach
(C) Both (A) and (B) (D) None of the above

22. Institutional planning should be based on-
(A) Aim and needs (B) Time—table
(C) Administration (D) Need

23. Teacher behaviour ought to be-
(A) Administrative (B) Instructive
(C) Idealistic (D) Directive

24. Information highway or net is-
(A) Computer (B) Intemet
(C) Intranet (D) Key-board

25. INSAT—1(B) has been launched in-
(A) 30 April, 1983 (B) 30 August, 1983
(C) 30 December, 1983 (D) 30 January, 1984

26. The number of representatives of Central Government in UGC is-
(A) 09 (B) 02
(C) 06 (D) O3

27. Computer language is based on-—
(A) Number system (B) Symbol system
(C) Series system (D) None of the above

28. The main task of educational computer is-
(A) Scoring the answers (B) Preserve the information
(C) Analysis of data (D) All of the above

29. UNESCO satellite directed television program was used first
(A) 1926 (B) 1959
(C) 1961 (D) 1965

30. In which of the following instructional procedure is the main component ?
(A) Synectics teaching model (B) Basic teaching model
(C) Inductive model (D) Social-stimulation

31. The computer based teaching model has been developed by-
(A) Gilbert (1962) (B) Stolurow and Davis (1965)
(C) Robert Gagne (1965) (D) Mecner (1965)

32. Which of the following expectation students have from group learning ?
(A) To get appreciation from the group
(B) To distribute the work equally
(C) To ignore individual view point
(D) To attract isolated student towards the group

33. In order to modify the undesirable behavior of a student the most effective method is-
(A) To punish the student
(B) To bring it to the notice of parents
(C) To find out the reasons for the undesirable behaviour and provide remedies
(D) To ignore it

34. In which university the micro- teaching system started in 1961 ?
(A) Stanford University
(B) Oxford University
(C) Delhi University
(D) M. S. University Baroda (India)

35. The correct meaning of C.A.I. is-
(A) Characteristics of Assistant Instructor
(B) Computer Assisted Instruction
(C) Community Assisted Instruction
(D) None of the above

36. “Man is born free but every- where he is in chains/’ This statement has been given by-
(A) Abraham Maslow
(B) Jean Jacques Rousseau
(C) John Dewey
(D) W. I-I. Kilpatrick

37. Written communication strategy includes-
(A) Algorithms
(B) Decision Table
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

38. Main responsibility of School Management lies on-
(A) Principal
(B) Teachers
(C) Manager
(D) All of the above

39, Major objective of School Discipline is-
(A) To ensure safety of staff and students
(B) To create an environment conducive for teaching
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

40. At primary level teacher-taught ratio was 1 : 39-
(A) According to sixth educational survey of all India
(B) According to fifth educational survey of all India
(C) According to fourth educational survey of all India
(D) According to second educational survey of all India

41. A fault in a computer programme which prevents it from working correctly is known as-
(A) Bug (B) Error
(C) Boo~Boo (D) Virus

42, Practical knowledge of language is learnt at—
(A) School
(B) Language laboratory
(C) Language teaching
(D) Language instruction

43. Dropping out from school means-
(A) To come to school casually
(B) To leave the school forever
(C) To play truant from class
(D) None of the above

44. Which one of the following is not a principle of a good time table ?
(A) Flexibility
(B) Ruthless master
(C) Variety
(D) Coordination of efforts

45. The reason of absence and escape from school is—
(A) Lack of interest in syllabus
(B) Poor method of teaching
(C) Ineffective teacher
(D) All the above

46. Ministry of Human Resource Development was established on-
(A) Oct. 26, 1985
(B) Sept. 16, 1985
(C) Sept. 26, 1985
(D) Sept. 10, 1986

47. The scope of Decision-Making is—
(A) Management
(B) Organization
(C) Administration
(D) Supervision

48. Factor of personality is—
(A) Ductless glands
(B) Family background
(C) School
(D) All the above

49, Which of the following aspects is discussed in a Teacher’s Diary ?
(A) Class Time Table
(B) Teaching Content
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above



ANSWERS :1 – D, 2 – B, 3 – D, 4 – C, 5 – A, 6 – A, 7 – A, 8 – D, 9 – A, 10 – C, 11 – B, 12 – D, 13 – D, 14 – B, 15 – C, 16 – D, 17 – A, 18 – A, 19 – A, 20 – D, 21 – C, 22 – A, 23 – C, 24 – B, 25 – B, 26 – B, 27 – A, 28 – D, 29 – D, 30 – B, 31 – B, 32 – D, 33 – C, 34 – A, 35 – B, 36 – B, 37 – C, 38 – A, 39 – C, 40 – A, 41 – A, 42 – B, 43 – B, 44 – B, 45 – D, 46 – C, 47 – C, 48 – D, 49 – C



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *